İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)


Üniversite heyecanıyla yanıp tutuşan sevgili öğrenciler bu yazıda İSTE yani İskenderun Teknik üniversitesini tercih etmiş olan veya tercih etmeyi düşünen sizler için İSTE'nin yapısından ve barınma imkanlarından bahsedeceğim buyrun bir göz atalım.

Öncelikle henüz birinci yılını tamamlamış bu üniversitenin İSTE adıyla alacağı ilk öğrenciler sizlersiniz şimdi fakültenize gidince aklınıza şöyle bir soru gelebilir  "İSTE üniversitesinin henüz ikinci yılı değil mi üniversitenin neden bu kadar öğrencisi var ? " Şöyle ki orada bulunan bütün fakülteler daha önce Hatay Mustafa Kemal üniversitesine bağlıydı ve dolayısıyla oraya gelen
öğrenciler Mustafa Kemal adı altında girdiler ve muhtemelen İskenderun'un gelişmekte olan bir sanayi ve liman bölgesi olmasından dolayı bir üniversiteyi kaldıracak kapasitede olduğunu düşündüler ve böyle bir karar aldılar.
 İSTE üniversitesinin merkez kampüsü eski havalimanı üzerine kurulmuş olup sadece mühendislik fakültelerini içermektedir kalan bölümler ise misal  turizm, Denizcilik, Sivil havacılık gibi bölümler çevreye dağılmış durumdaydı lakin bu sene ilk adım olarak Sivil havacılığı, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulunu merkez kampüs içerisine aldılar ki muhtemelen devam eden senelerde bütün dağılmış bölümleri oldukça geniş bir alana sahip İSTE merkez kampüsü içerisine alacaklarını tahmin ediyorum.

Günde yalnizca bir öğün yemek bulabilirsiniz ücreti ise 2 tl'dir. Öğrenciler için gayet uygundur fakat diyelim ki yemeği beğenmediniz, ana kampüsün hemen karşısında Prime Mall adlı büyük bir AVM var genelde okulda yemek yemeyen öğrenciler  bu AVM'de vakit geçirirler. Üniversite henüz yeni olduğu için durum itibariyle kafe vb bakımından pek gelişmemiştir o açıdan muhtemelen hayal kırıklığına uğrayacaksınız , Yine de çok üzülmeyin İskenderun'un neresinde oturursanız oturun
sahile her zaman çok yakın olacağınızdan stresinizi atacağınız bolca cafe ve belediye'ye ait sosyal tesislerden faydalanabilirsiniz.  Zaten zaman ilerledikçe ve siz o atmosfere alıştıkça eğlenmenin mutlu olmanın farklı yollarını bulacaksınızdır unutmayın ki "Sizi mutsuz eden duygular aslında zihninizin size hissettirdiği tuzak düşüncelerdir"...

Ve gelelim barınma imkanlarına misal  Kyk yurdunda kalmak isteyenler için biraz bahsedeyim: odaları genelde iki kişilik olup her odada klima ve buzdolabı mevcuttur. Fiyatı  da gayet uygun 150₺ civarı , İSTE merkez kampüsüne biraz uzak , böyle dediğime bakmayın yürüyerek 15 dk mesafede ve tabi aynı zamanda çarşıya da sahile de 15 dk mesafededir , İskenderun sahil boyunca uzun ince uzandığından böyle bir olasılık oluyor yalnız  bu bahsettiğim erkek yurduydu. Gelelim kız yurduna, kız yurdu maalesef biraz ters yerde , oradan yürüyerek tahmini yarım saatten fazla sürer fakat ortalama beş dakika kadar yürüyüp dolmuşa binerseniz muhtemelen on dakikaya İSTE'ye varmış olursunuz , siz öğrenciler için dolmuş ücretleri ise 1.5₺ dir , İskenderun'da işinizin olacağı yerler genelde birbirine yakın olduğundan pek dolmuş kullanmazsınız fakat çarşıda ev tutanlar veya Kyk kız yurdunda kalanlar dolmuşa binmek zorunda kalır.

Gelelim kiralık daire fiyatlarına  okul çevresinde 400₺ ile 650 ₺ arasında değişkenlik gösteriyor  tabi  buna karşın çok daha uygunları da bulunabilir ama genel olarak yani neredeyse bütün evler 400 -450₺ civarındadır, bunun haricinde tek kişilik çift kişilik apartlar ve özel yurtlar vardır ki bunlarında fiyatları evlerle aynıdır ama apartların içinde Tv ve İnternet imkanıyla beraber tüm eşyaları mevcuttur.

Sanırım benim açımdan İSTE adına çok fazla söylenebilecek bir şey kalmadı ve sizler de tıpkı bizim gibi gelip yaşayarak öğreneceksiniz ama size Sayın Rektörümüz Türkay Dereli'ninde İSTE hakkındaki ifadelerine yer vermek istiyorum " Kısaltmamız İSTE, isteyeceğiz; Bilimi, insanlığı, başarıyı, huzuru, mutluluğu İSTE'yeceğiz ve bunları isteyen öğrencileri istiyoruz çünkü bizde bunları istiyoruz. Tabi sadece istemekle kalmayacağız, İSTE diyoruz çünkü mottomuz buradan geçiyor, istemekten geçiyor, tutkudan geçiyor dolayısıyla sadece istemekle kalmayacaz, İSTE'yen herkesin önünü açmak istiyoruz.Herkesin kendini bulduğu ve ifade ettiği bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. başarmak isteyen başarma tutkusu olan öğrenciler istiyoruz.Bu sebeple lütfen öğrencilerimiz bizi istesinler çünkü biz onları istiyoruz. "

Bu arada İSTE merkez kampüsü sürekli bir değişim sürecinde yeni bir Kyk binası yaptıklarını da duymuştum ama bu yıl hizmete açılır mı bilemiyorum, gönlünüzdekileri  bulmanızı diliyorum umarım başarılı bir eğitim süreci geçirirsiniz şimdiden hepinize başarılar diliyorum...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeniler İçin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)

Hacettepe Üniversitesi Yenilerin Rehberi

Gazi Üniversitesi