Ondokuz Mayıs'ta Yeniyim Ne Yapmalıyım

 Ondokuz Mayıs üniversitesine yeni gelenler, yıllardır içerisinde olduğunuz derslerin yorgunluğunun ve stresinin ardından "Karmaşık ve zorlu bir sürece daha atılmaya hazırmısız? burdaysanız cevabınız: evet olmalı çünkü  tecrübelerimi ve deneyimlerimi  sizlerle paylaşacağım . Sizlere Samsunda bulunan Ondokuz Mayıs üniversitesinden bahsedeceğim. Üniversite araba ile merkeze yaklaşık 30 dk da tramvay ile yaklaşık 50 dk mesafededir.Samsun'un merkezi Cumhuriyet meydanıdır. Üniversitenin bulunduğu ilçe atakumdur. Genelde bölümlerin çoğu bu ilçede bulunan merkez kampustedir. Fakat Ziraat fakültesinin bazı bölümleri ve Turizm fakültesi .Bafra, Hukuk fakültesi Çarsamba, Meslek yüksek okulu Havza, Havacılık ve Uzay bilimleri Engiz ilçesinde bulunuyor. Samsun'un en bilindik caddesi Çiftlik caddesidir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesine Ulaşım

 Ondokuz Mayıs üniversitesine
ulaşım eğer merkezden gidecekseniz merkezden kalkan otobüslerle, tramvayla ya da dolmusla ulaşabilirsiniz. Genellikle öğrenciler tramvayla geliyorlar çünkü tramvayın son durağından  üniversiteye ait E11 araçlarına binerek gidiliyor. Dolmuşla veya otobüsle giderseniz tekrardan bilet basmanız gerekiyor. Tramvayın son durağından ücretsiz olarak binilen E11'ler tüm bölümlerin önünden geçerek ring servisi yapar ve öğrencileri dağıtır. Ayrıca üniversite kampüsü içinde E11'den ücretsiz yararlanabilirsiniz ve üniversiteden tramvay durağına kadar da ücretsiz taşıyorlar. Ayrıca üniversitenin içinden geçen dolmuşlar da bulunuyor ve bunlar ücretli olarak gidiş ve geliş öğrenci taşıyorlar ücretleri ise şöyle: Öğrenci bileti: 1.50 tl, Bafradan gelinecekseniz 5 tl, Engizden gelicekseniz 3 tl ödeme yapıyorsunuz.

Konaklama

Samsun Sahili
Samsun Sahili
 Hadi buyrun en büyük sorunu nasıl çözeceğiz nerede kalacağımız şimdiden bile internetten araştırıp ona buna sorular sorup abi,abla ben nerde kalacağım izmir değil ki samsun parkta uyuyalım.Peki nerede kalabiliriz Devletimiz bizlere kurduğu o güzel Üniversiteye ait Kyk yurtları yenilerin ilk tercih seçeneği aslına bakarsanız çok mantıklı eve çıkmak isterseniz bile belli süre KYK da kalıp çevreyi tanıyıp kendinize uygun arkadaşlar edindikten sonra eve çıkmanız daha mantıklı olur ama malesef bu yurtlar herkesi almıyor bazılarınız direk olaya girecek bu arkadaşlar içinde edindiğim bilgileri paylaşacağım.KYK yurtlarına bakacak olursak  Bunlar Atakum,Engiz ve Bafra da vardır. Öğrenci bölümü dikkate alınmadan maalesef herhangi bir Kyk'ya öğrenciler yerleştirilyor asıl problem budur. Çünkü bafra dan atakuma gelmek 40 dk sürer ve servislere yüksek ücret ödemek gerekir. Kyk yurtları Engiz, Çarsamba, Havza ilçelerinde, Samsun merkezde ve Üniversitenin içinde bulunuyor. Bayanlar erkeklerden daha şanslı çünkü  bayanlar için olan Kyk sayısı daha fazladır.

 Engiz 'deki Kyk sahile çok yakın ama etrafında market yok en yakın market 1 km mesafede öğrencilerin en cok şikayet ettikleri yer Engizdir. Sosyal açıdan birşey yok ama deniz var.
Bizim okulumuzda ki profesör Engizde ki fakülte manzarası için bu manzara bir burda bir de Marmara üniversitesinde var kıymetini bilin demişti sınavda hala unutamam.😃

 Samsun'da ev kiraları çiflikte istenirse kiralar genellikle 400 ile 600 lira arasında değişkenlik gösteriyor, Ancak burdan üniversiteye ulaşım 1 saat sürer.Tabi köy havasını seviyorum zihnimi açıyor derseniz  yola katlanacaksınız ama buralardaki ev fiyatları öğrenciler için gayet uygun 2 arkadaş rahatlıkla eve çıkabilirsiniz

 Öğrenciler genel olarak Atakum ve Türkiş'te ev tutarlar. Buralarda kiralar 450 ile 900 tl arasında değişkenlik gösteriyor. Ayrıca akşamları en hareketli yerler de buralardır. Ve enbüyük tercih sebeblerinden biri de üniversiteye ulaşım yaklaşık 20 dk sürüyor. Özel yurtları da tercih edebilirsinz  bunlar genel olarak tramvayın son durağında bulunuyor üniversteye yakın minimum ücret ise 400 liradan başlıyor. Apart yerlerde de kalabilirsiniz  buraların fiyatı ise 500 tl civarında. size tavsiyem yani en iyi kalınacak yer üniversite oteli, aylık ücreti 500 ya da 600 tl diye hatırlıyorum.

Üniversite Yaşamı 

 Üniversite kampüsünde Omu Yaşam Merkezi adında AVM barındırıyor. İçerisinde eğlence salonları Sinema, Pes, Bilardo  ve cafeler var ve canlı müzik olur ara sıra. Ayrıca fakültelere yakın Burger King gibi yerlerde de takılabilirsiniz çok büyük yeşil alana sahiptir. 7/24 açık kütüphanesi muhtesemdir ve çok fazla kaynak var ayrıca gece saat 11'de çorba ve sabah saat 6'da simit ücretsiz ikramlarıdır. Bilgisayar salonları bulunuyor ancak sadece ders için kullanılır. Yarı olimpik yüzme havuzu var yıllık üye olabilirsiniz. Ayrıca spor salonu, fitness, tenis kortu, futbol sahası, Kampüsün içinde berber vs. bulunmakta kampüs kampüs değil şehir mübarek yaşayacağınız birçok şey ve göreceğiniz okadar ilgin. insanlar olacakki her gününüz bir diğerinden daha enteresan olacak ve dönüp baktığınızda sizde o enteresan olayların içerisinde bulacaksınız kampüste sebze yetiştirip satanı bile gördüm öğrencilik işte napsınlar burs yetmiyor. Kampüs çok hareketli ama akşamları tabi ki  sakin olur. Her fakültede yemekhane bulunuyor. Yıl içerisinde çeşitli konferanslar ve etkinlikler oluyor ve Omu öğrenci heyeti var talep ve şikayetleri iletebilirsiniz  ve bu heyetin üniversitede etkisi var yani uyduruk değildir.                                                                                                                      
Ladik Gölü
Ladik Gölü

Kampüs Dışı Güzellikler

 Samsun da akşamları sahillerde ki cafe vs yerlerde takılabilirsiniz bu arada çok kalabalıktır bilginize:) Gezilecek güzel yerler ve piknik alanları var gelin biraz bunlara göz atalım.
 Gezip görmeniz gereken yerler: Bandırma Vapuru(çok duymuşsunuzdur), Dündartepe Höyüğü, Amisos Tepesi, Lerdüge Tümülüsleri, Ladik Gölü vs.
 Samsun'da piknik alanları: Meşe tesisleri, BatıPark, DoğuPark, Çakırlar Korusu ve daha neler neler  var Samsun yurdumuzun her yönünü yansıtan şehirlerden biridir size de gezmek düşer :)

                                                            Hazırlayan: Sami Elmacıoğlu


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeniler İçin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)

Hacettepe Üniversitesi Yenilerin Rehberi

Gazi Üniversitesi